Aegon Művészeti Díj 2013

A NETTÓ HÁROMMILLIÓ FORINTOS DÍJAT ELNYERT MŰ:

BARNÁS FERENC: MÁSIK HALÁL

(regény, 2012, Kalligram Kiadó)

barnas-ferencKultkönyvek titokzatos szerzője nyerte az idei Aegon Művészeti Díjat. A szakmai zsűri konszenzusos döntéssel Barnás Ferenc Másik halál című regényét találta a legjelentősebb szépirodalmi műnek a díjra jelölt huszonnyolc, és végül a döntőbe jutott tíz alkotás közül.

„Azt hiszem, minél több csendet épít fel maga körül egy mű, annál inkább számíthatunk rá.” (Szegedy-Maszák Mihály)

A díjalapító Aegon Magyarország büszke arra, hogy e rangos díjjal megtöri a csendet a nyertes mű és szerzője körül, és a kortárs magyar próza egyik legkülönlegesebb és legkövetkezetesebb írói életművére irányíthatja a figyelmet.

A Másik halál Barnás Ferenc negyedik regénye, amely egy ötvenes évei elején járó pesti férfi története barátságról, széthullásról, városokról, külső és belső utazásokról. A főhős utcazenélésből és tanításból él, míg egy barátság lehetővé teszi számára az egzisztenciális függetlenséget, így azt is, hogy minden idejét Átiratok című regényének szentelje. Talányok, rejtélyek, Ottlik szelleme – közben pedig a ma Budapestjének és a rendszerváltozás utáni Magyarország mindennapjainak pillanatképei…

„Barnás Ferenc eddigi legkiválóbb könyve egyebek mellett Budapest múltjáról és jelenéről, a beszélgetésről, az írásról, a saját őrületünkkel való együttélésről és a figyelemről szól. Szuverén és égetően mai regény.” (Szöllősi Barnabás)

Barnás Ferenc 1959-ben született Debrecenben, Budapesten él. Volt vagonkirakodó, hivatásos sofőr, dolgozott bányában, élt utcazenélésből külföldön, tanított, most múzeumi dolgozó.

Eddig megjelent művei:

  • Az élősködő (Kalligram, 1997);

  • Bagatell (Kalligram, 2000);

  • A kilencedik (Magvető, 2006). Ez a műve 2009-ben angolul is megjelent, jelölték a legjobb külföldi regény díjára (Three Percent, USA), illetve a Nemzetközi IMPAC Dublin Irodalmi Díjra.

 

www.ferencbarnas.com

www.aegondij.hu

www.facebook.com/aegondij